Bunu okuyorsunuz:
Müzik ile Görsel Sanatları Bir Araya Getiren Sergi “Planetaryum” | Bülent Gültek

Müzik ile Görsel Sanatları Bir Araya Getiren Sergi “Planetaryum” | Bülent Gültek

Bülent Gültek

Krüw sanatçılarından Bülent Gültek’in 20 Eylül tarihinde açılışını yaptığı solo sergisi “Planetaryum” seyircisi ile buluşmaya devam ediyor.

 

Dev boyutlu şişme balon karakter Nebula ile sizleri karşılayan sergide oyuncak tasarımları, serigrafi baskı, akrilik, karakalem işleri yer almakta. Ayrıca, QR üzerinden dileyebileceğiniz In Hoodies’in bestelediği “Planetaryum”(Set Sail Sinking) isimli şarkısı ilk kez sizlerle Planetaryum evreninde buluşacak. Big Baboli Şarküteride gerçekleştirilen “Planetaryum Evreni” yaratıcısı Bülent Gültek ile konuştuk.

 


 

Bu serginizin diğer sergilerinizden farkı nedir?

İlk solo sergim karışık teknik ve akrilik işlerden oluşan bir resim sergisiydi. Planetaryum projesi ise illüstrasyon çalışmalarıma ağırlık verdikten sonra ortaya çıkan, içinde farklı teknik ve boyutları taşıyan bir konsept sergi.
Sergide serigrafi baskı, geleneksel teknikler ve A.R. animasyon içeren çalışmaların yanında, mekan yerleştirmeleri ve üç boyuta taşınan karakterler yer alıyor. Bunların başında sergideki çalışmaların bir çoğunda yer alan Nebula’nın büyük boyutlu şişme balonu geliyor. Mekanın tavanından ziyaretçileri karşılayan bir mekan yerleştirmesi olarak serginin ana karakteri.

Ayrıca üç boyutlu baskı, kalıp, döküm ve renklendirme aşamalarından geçirerek hazırladığım figür oyuncaklar, sergideki kompozisyonlardan üç boyuta taşınan diğer objeler arasında. Projenin en önemli yanlarından biri ortak çalışma barındırıyor olması. In Hoodies, serginin hazırlık süreciyle eş zamanlı olarak, bu konsept için “Planetaryum (Set Sail Sinking)” ismini taşıyan şarkıyı besteledi. Şarkı, LP boyutlarında tasarlanan illüstrasyon albümünün kapağındaki link üzerinden dinlenebiliyor. Bu albüm de koleksiyonluk bir parça olarak sergide yer alıyor.

In Hoodies ile çalışma fikri nasıl oluştu?

Sergideki çalışmalardan bazılarını içeren bir sergi albümü yapma düşüncesi, bunu plak kapağı formatında hazırlamaya doğru evrildi. LP kapağı görünümündeki albümde, üzerine ekleyeceğimiz QR kod aracılığıyla bir şarkının da yer alabilme fikrini In Hoodies’le paylaştım. Birlikte bir şeyler yapabilme fırsatı olarak görmemizin yanı sıra konsept içinde iyi bir yere oturacağını düşündük. Böylece ben çizimleri hazırlarken Murat da “Planetaryum (Set Sail Sinking)” üzerinde çalışmaya başladı. Müziğin post prodüksiyon aşamasında Zeynep Oktar’ın da katkılarıyla ortaya harika bir şarkı çıktı.

 

 

Bu sergide sizi en çok heyecanlandıran şey nedir?

Serginin bir şarkıyla olan birlikteliği ve bunun çok sevdiğim In Hoodies’in ellerinden çıkmış olması.
 

Planetaryum Evreninin oluşum aşaması nasıl gerçekleşti?

Planetaryumlar, kubbe şeklindeki ekranı ve o ekran üzerine özel araçlarla yansıtılan galaksi simülasyonlarının topluca izlendiği salonlar olarak tanımlanıyor. Özellikle gökyüzüne ve bilinmeyene duyulan merakı ve keşfetme dürtüsünü ortaya çıkaran mekanlar.

Bu özellikleriyle birlikte çalışmalarımı hazırlarken beni motive eden bilim kurgu, fantastik ve gerçeküstü temalar için de kapsayıcı olabileceğini düşünerek böyle bir konsept üzerinden üretmeye başladım.

 

Planetaryum Evrenini nasıl tanımlarsınız?

Dış dünyayla tanışmaya başladığımız çocukluk dönemine ait merak, şaşırma, hayranlık, anlamlandırma ve tanımlamaya yönelik hisler üzerine yansıma bir evren. Buradaki her şey yabancı olmadığımız form ve hallerin hikayeleşerek dönüşüme uğramış yeni halleri. Karşıtlıklar, çatışmalar, uzlaşma ve semboller bu evrende de var.

Hikayeler üzerinden baktığımızda ise zamanın ya da evrenin başka bir köşesinde gerçekleştiği varsayılan önemli veya önemsiz olayların karelerini izliyoruz. İkonlaşmış karakterler ve sembollere sahip renkli ve çatışmalı bir evren.

 

 

Serginizin Big Baboli Şarküteri’nde gerçekleşmesinin sebebi nedir?

Big Baboli Şarküteri, klasik galeri anlayışının ötesinde sanatçıyla üretime dahil olan bir pratiğe sahip. Bu sayede galeri-sanatçı ilişkisini, birlikte üretim ve birlikte yol almaya taşıyan bir anlayış hakim. Bu bakış açısı ve üyeleri olduğumuz Krüw’den gelen arkadaşlığımız, beraber bir proje ortaya koyma motivasyonu oluşturdu.

20 Eylül – 18 Ekim tarihlerinde Pazatesi günleri hariç Big Baboli Şarküteride ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Bülent Gültek’in işlerini takip etmek için:

 

Bu içerik size ne hissettirdi?
ehehe
2
ilginç
1
kalp <3
4
karasızım
0
olamaz!
0
üzücü
0