Bunu okuyorsunuz:
Röportaj #7 Mert Demir

Röportaj #7 Mert Demir

“Beyaz Giyme” düzenlemesiyle gözleri üzerine toplayan Mert Demir ile keyifli bir röportaj yaptık. Bakalım hangi yollardan geçerek buralara gelmiş ve önümüzde ne gibi Mert Demir projeleri olacak?

Önce bu güzel düzenlemeyi açalım, sonra sorulara başlayalım…

Kimdir Mert Demir? Bize biraz hikayenden bahseder misin?

26 Ocak 1994 Beyoğlu doğumlu, henüz kendini bulma aşamasında olan biri aslında Mert Demir.  Kendi müziğimi yaparak, mutluluğun peşinde koşuyorum.

Seni 2013 yılında bir ses yarışması ile ekranlarda görmüştük aslında. Yarışmanın hayatındaki etkisi ne oldu? 

Hayatımın kritik bir döneminde gittim yarışmaya. Lise bittikten sonra sadece müzik yapmak istiyordum. Bir arayış içerisindeydim. İki planım vardı. Birincisi yurt dışına gitmek, diğeri ise burada müzik ile ilgili eğitim almaktı. Yurt dışına gitmek daha ağır bastığı için buradaki eğitimimi sonlandırdım. Gitme hazırlığı yaparken bir şekilde kendimi yarışmada buldum. Kendi isteğimle katıldım tamamen ve finale kadar da yükselmeyi başardım. Henüz 18 yaşındaydım ve benim için çok iyi tecrübe oldu.

Yarışmadan önce ve sonrasını ele alırsak, neler değişti?

Aslında şu an bir albüm kaydediyor olmama vesile olan şey o yarışmaya katılıp, sonrasında bazı bağlantılara ulaşmak oldu. Aslında hemen sonrasında da bir albüm çıkarma şansım vardı ama çok gençtim, yaptığım işleri ertesi gün dinlediğimde tatmin olmuyordum. Ama yarışma gerçekten de hayatımda oldukça büyük bir yere sahip. Orada Athena’nın menajeri ile tanışmış olmam beni çeşitli bağlantılarla bir araya getirdi ve ben belki de o bağlantılar sayesinde şuan buradayım.

FadeOut ile yollarınız nasıl kesişti?

Henüz yarışmada ikinci performansı sergileyecekken Athena’nın menajeri Seçil Abla beni oraya götürdü. Bir yerlerde çalışıp, performansımı geliştirmem gerekiyordu. FadeOut da o dönem yeni açılıyordu ve oraya yönlendirildim. Zaten daha sonra oradaki insanlar ile aramızda müthiş bir kimya oluştu. Her günüm orada geçmeye başladı. Sonra bir baktım stüdyonun anahtarı bende ve stüdyonun üç bireyinden biri oldum. Dolayısıyla şuan FadeOut benim için her şey demek.

Albüm hazırlığında olduğuna dair rivayetler duyduk. Nedir bunun aslı? Bize biraz planlarından bahseder misin? 

Şu an bir çalışmam var ama albüm mü, EP mi, single mı bunu ilerlediği zaman göreceğiz. Ben albüm kafası ile yola koyuldum açıkçası. Bir albümü dolduracak kadar parçam da var. Ama sonuç ne olur şuan net bir şey söyleyemiyorum.

Müzik piyasasında bulunmak istediğin nokta nedir? Bağımsız mı devam etmek istiyorsun kariyerine?

Kendi müziğimle var olabilmek. Bunun dışında söz müzik olarak çalıştığım popüler sanatçılar da oluyor. İkisini ayrı tutuyorum ve ikisinden de zevk alıyorum. Tabii ki zevk aldığım şeyler yaparak bu dünyadan gitmek istiyorum.

Şu ana kadar senin şarkını dinledik mi hiç piyasada? 

Evet. Plak şirketimizdeki ilk işimiz olan Anıl Durmuş’un ilk parçasının sözü müziği bana ait. Şu sıralar Anıl’ın 2. Parçasını yayınladık onun da sözü ve müziğini yaptım. Aynı zamanda “Doruk” yakın zamanda benim yazdığım bir parçayla çıkış yapacak. Bunlar yayınlandıktan sonra daha sık bu tarz işlerde yer alacağım gibi gözüküyor.

Bağımsız müzik piyasası hakkında ne düşünüyorsun ve kimleri dinliyorsun?

Bence gayet iyi bir yere doğru gidiyor. İnsanlar tutkulu bir şekilde devam ediyor işlerine, müziklerine. Konserler dolu oluyor mesela, en sevdiğim kısmı o. Alternatif bir ismin video izlenmesi düşükken, konserdeki insan sayısı yüksek oluyor. Ama bazen bir popüler bir ismin videosu milyonlarca izlenirken, konser mekanı boş kalabiliyor. Bağımsız müzikte dinleyiciler müziklere sahip çıkıp, değer veriyorlar bence.
Sevdiklerim arasında yerli olarak Bubituzak var. Albümün her aşamasını birlikte yaşayıp, son halini dinledikten sonra sahnede görünce heyecanlanıyorum. Şu sıralar daha çok deneysel hiphop işlerini dinliyorum.

Beyaz Giyme düzenlemesi nasıl ortaya çıktı? Senin fikrin miydi? Bu tarz cover’lara devam etmeyi düşünüyor musun?

Tabii ki. Albüm yapacağım vakit içerisinde muhakkak bu tarz parçalar yer alacak. Bir konser verdiğimde insanlarla hep birlikte söyleyebileceğim düzenlemeler yapmak istiyorum. Beyaz Giyme biraz da kendimi bulmak için bir başlangıç oldu aslında. İnsanların tepkisini ölçmek de istedim bir yerde. Ve şuan gelen tepkiler gerçekten beni çok mutlu ediyor.

Seni yarışmada daha çok yabancı müzikle duymuştuk, sonra yerli bir müzik ile, hatta bir türkü ile “ben buradayım” demek istedin. Yerli müzik yapmak mı daha iyi hissettiriyor, yabancı müzik yapmak mı?

Yabancı müzik yapmayalı o kadar uzun zaman oldu ki… İnsanlar beni yabancı parçalar okuyan biri olarak tanıdı. Fakat zaman içerisinde kendimi bizim tarafların müziğine bağlanmış şekilde buldum. Türküler, sanat müziği ve etnik enstrümanların tınısı, içimde var olan o yabancı şarkılar söyleyen çocuğa eklenerek, kendimi bulmama yardımcı oldu. Simdi yaptığım şeye “tamam” diyorum. Beni temsil ediyor.

Müziğe ne zaman başladın? Neler ve kimler sayesinde?

14-15 yaşlarımda lisede müzik yarışması vardı. Gitarcı lazımdı ama çalmayı bilmiyordum. Yarışmaya katılabilmek için gitarı elime aldım sonra bir daha bırakmadım. 🙂

Müzik dışındaki ilgi alanların neler? Müzik yapmasaydın şuan ne yapıyor olurdun sence? 

Müzik olmasa muhtemelen aşçı olurdum. Ayıptır söylemesi çok iyi yemek yapıyorum ve genelde evde yemeklerimi kendim yaparım 🙂

Peki konser, etkinlik olacak mı? Seni sahnelerde görebilecek miyiz?

Olacak evet. FadeOut videosundan sonra konser teklifleri gelmeye başladı. En yakın zamanda konserler verebilmek için yoğun çalışıyorum. Heyecanlıyım…

Şuan Beylikdüzü’nde sohbet ediyoruz 🙂 İki Batı İstanbul’lu olarak burayı övmezsek olmaz. Malum insanlar tarafından bir hayli dışlanıyoruz. Nasıl Beylikdüzü’nde yaşamak sence?

Ben aslında genelde stüdyoda oluyorum. Haftanın iki günü falan Beylikdüzü’ndeyim. Gerçi orası da çok merkezi sayılmaz, İkitelli 🙂 Ama burası güzel ya. Ailemle yaşıyorum burada ve akşamları çıkıp dolaşmaktan keyif alıyorum. Buradan önce Esenler’deydik. Oradan çok daha keyifli bir semt olduğu ortada 🙂

Peki, eklemek istediğin bir şeyler var mı?

Ben gerçekten çok mutlu oluyorum böyle projeler gördükçe. Ülke durumlarına rağmen, totalin yanında azınlık da olsa bir kitle güzel yaşamayı başarabiliyor. Farkındalıkları var. Para, pul vs. dışında güzelliklerin, dostlukların, güzel müziğin, sanatın farkında olan bir topluluk var. Hep daha iyiye ve güzele doğru gitmek bizim elimizde. Altmüzik’e teşekkür ediyorum bu güzel projede bana da yer verdiği için.

Son olarak sana ulaşabileceğimiz kanalları öğrenebilir miyiz?

facebook.com/mertdemirmusic
instagram.com/thisismertdemir
twitter.com/thisismertdemir

 

Bu içerik size ne hissettirdi?
ehehe
1
ilginç
1
kalp <3
1
karasızım
0
olamaz!
0
üzücü
0